Project Avontuurlijk Spelen Utrecht

UPDATE 23 AUGUSTUS 2023: E-BOEK VERSLAG PROJECT AVONTUURLIJK SPELEN TE DOWNLOADEN!

 

 

6 Utrechtse speeltuinen zijn in april 2023 begonnen met het project Avontuurlijk spelen, in samenwerking met welzijnsorganisatie Stichting DOCK en de gemeente Utrecht.

In deze speeltuinen liggen losse spullen ('loose parts') in een hoek. Bijvoorbeeld buizen, een rolstoel, autobanden en planken. Zo worden kinderen uitgedaagd in hun spel.

Avontuurlijk spelen prikkelt hun fysieke- en sociale vaardigheden. Ze nemen beslissingen, lossen problemen op en delen ideeën met elkaar. Avontuurlijk spelen gaat ook om angsten overwinnen en zelfvertrouwen opbouwen. Al met al genoeg voordelen om kinderen op avontuur te laten gaan.

Martin van Rooijen van De Blauwe Ton begeleidt dit project. Hij is speelexpert en pedagoog op het gebied van avontuurlijk spelen. In elke speeltuin is een speeltuinmedewerker aanwezig. Hij/zij is getraind in aanbieden en begeleiden van avontuurlijk spelen.

Lees meer over welke speeltuinen er mee doen op de website van de gemeente Utrecht en kijk hieronder naar filmpjes en foto's.

Geïnteresseerd in een live uitleg van Avontuurlijk Spelen door Martin? Kom naar de ouderavond in speeltuin Bankaplein (is al geweest).

 

Een mooie flyer met uitleg voor ouders, buurtbewoners en andere volwassenen, ook hier te downloaden:

In deze video vertelt Martin over de meerwaarde voor kinderen van avontuurlijk spelen, de 6 categorieën, over loose parts en hoe kinderen te begeleiden. Het is opgenomen in Speeltuin Bankaplein bij de start van de Avontuur Schuur. 

Kom ook eens langs!

 

Een strooifolder met korte uitleg voor ouders en andere bezoekers is hier te downloaden.