Blog 26 juli 2021

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 20:41

Wat hebben kinderen nodig voor vrij spelen?

 

Wat hebben kinderen nodig voor vrij spelen?

Dat vroeg ik mij af toen ik afgelopen week bij 4 BSO's langs ging met een boedelbak vol 'loose parts'. Wat ze in ieder geval niet nodig hebben: uitleg, aansporing, suggesties, meespelende PM-ers, troost bij wat bloed en ikzelf die denkt spullen te moeten 'herverdelen'. Kortom, kinderen spelen zelf en hebben geen volwassene inbreng nodig (adulteration).

Wat hebben zij dan wel nodig? Allereerst een speelomgeving die voor alle kinderen op hun eigen niveau mogelijkheden biedt om zelf of samen te spelen (affordances). De juiste en voldoende loose parts voldoen hier aan. Dan, uitdaging en risico zodat kinderen hun grenzen kunnen opzoeken en verleggen (risky play). Want het kan, nee, moet af en toe 'fout' gaan. De jongen met een wondje op z'n knie was supertrots en anderen waren jaloers op hem.

Tot slot, hebben kinderen begeleiders nodig die toestemming geven: ja, je mag; die onzichtbaar rondlopen, observerend en luisterend om te bedenken óf ze eventueel nodig zijn (containment); en die sensitief voor het speelproces van alle kinderen zijn (playwork).

Op mijn website hiernaast meer foto's. Onder kopje playwork hoe de Playwork benadering methoden en technieken geeft om kinderen zelf te laten spelen.

En natuurlijk kom ik graag langs met de Pop-up Loose Parts Play boedelbak. Grt Martin

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.